SkiArena

Facebook
 

Mosty u Jablunkova – aktuální počasí a sníh

Počasí

19
Oblačno, déšť

so

21
Skorojasno

ne

19
Zataženo

Stav sněhu

Výška sněhu

 cm

Nový sníh

 cm

Typ sněhu

Webkamery

Chalupa na Filůvce pod Velkým Polomem


 
Chalupa
Mosty u Jablunkova
Vzdálenost od střediska
Mosty u Jablunkova:
 
4 km
Souřadnice GPS:
49.4967N
18.7259E

Ubytování nabízíme ve dvoupodlažním rodinném domě. V I. patře jsou dvě ložnice, každá se 4 lůžky + dětská postýlka. V přízemí je bezbarierový vstup do domu až do standartně vybaveného obývacího pokoje (bez TV) a v něm v případě potřeby místa pro spaní na dvou rozkládacích gaučích.  Dále je tam kompletně vybavená velká kuchyň s plynovým sporákem a funkčními kachlovými kamny. Kuchyň slouží zároveň i jako jídelna. K dispozici je rovněž i lednice s mražákem. V domě jsou plně vybavená samostatná sociální zařízení, t.j. koupelna a WC. V domě je zavedený vodovod i s teplou vodou. Dům nemá ústřední topení a lokální vytápění si dle potřeby zajišťuji klienti sami. Palivo je ve sklepě a u hospodářských budov.

Ubytovací kapacita je celkem maximálně 10 dospělých osob + dítě do 3 let zdarma. Ubytování poskytujeme celoročně. S ohledem na režijní náklady ubytováváme minimálně 2 osoby a to v netopné sezoně (od 1.5. do 31.9.) minimálně na 2 noci a v topné sezoně (od.1.10. do 30.4.) minimálně na 3 noci. Jinak dohodou. V porovnání se srovnatelnými objekty jsme velmi levní a hostům, kterým záleží na úspoře nákladů za ubytování dáváme možnost použití jejich vlastních lůžkovin - dek, spacáků a prostěradel, což je pak zohledněno v nízké ceně za ubytování (od 80 Kč/os. a noc v letní sezoně a od 100 Kč/os.a noc v zimní sezoně). Ubytovací prostory přebírají hosté řádně uklizené, v průběhu ubytování je uklízejí sami a při ukončení ubytování je předávají rovněž řádně uklízené, jinak tento úklid bude proveden za úhradu. V objektu se nekouří!

 

 

Pokoje

Chalupa je součástí historické hospodářské usedlosti, kde samostatný bývalý chlév dnes slouží i ubytovaným jako sklad nářadí a vybavení pro venkovní aktivity a zejména úschovna kol, motocyklů, lyží, kočárků a pod. V samostatné bývalé stodole je uloženo dřevo na otop. Parkování až 4 aut je možné na dvoře mezi těmito budovami. Vstup do přízemí chalupy je bezbarierový a ze vstupní části - chodby, je schodiště k ložnicím do patra, další do sklepa k uhlí a PBplynu. Ve vstupní části je rovněž umístěna lednice s mražákem a dvéře do velké spíže a dále dvéře do velké kuchyně, která je vybavena plynovým sporákem, kachlovými kamny, malou kuchyňskou linkou, mikrovlnou troubou, rychlovarnou konvici a veškerým náčiním a nádobím potřebným pro přípravu pokrmů. Z kuchyně je vstup do samostatné koupelny s umyvadlem, vonnou a sprchou. Z kuchyně jsou rovněž dveře do obyvacího pokoje, který je vybaven sekretářem, skříni, dvěma stoly, 4 křesly a dvěma rozkládacímí gauči, použitelnými i jako lůžka. Obě ložnice v patře jsou vybaveny každá čtyřmi valendami. V jedné z nich je navíc dětská postýlka. Na přání hostů jim zabezpečujeme soukromí tím, že v případě obsazení jen jedné místnosti ostatní zůstávají neobsazené. Tomu je přizpůsoben i ceník a to tak, že je stanoven na jednotlivé místnosti, to znamená, že v případě ubytování jen 2 osob t.j. pro obývák, do 4 osob t.j. pro jednu ložnici a do 8 osob pro 2 ložnice. Požadované ubytování nad 8 osob je řešeno a oceněno jako přistýlka. Ubytování psa nebo kočky jen po dohodě za úhradu. U domu je zahrada s venkovním posezením, houpačka a pískoviště pro děti, ohniště, grill a pod.

 

Provozní doba

Nepřetržitá recepční služba pro ubytování v chalupě není nutná a řeší se obvykle pří nástupu a odchodu z ubytování. Po dobu ubytování mají hosté do chalupy volný přístup se zapůjčenými klíči. 

 

Gastronomie

Stravování v chalupě nezabezpečujeme - hoste si vaří, resp. stravování si zajišťuji sami v okolních restauračních zařízeních, kde z hlediska gastronomie mohou ochutnat i regionální speciality místní slezské a goralské kuchyně.

 

Okolí

Výraznou charakteristikou chalupy je nádherná příroda, klid a soukromí. Údolí Filůvky je loukami otevřeno na jih a z ostatních stran je obklopeno lesy. Na lukách, kterými protéká potok žije pestrá flóra ( i  vzácné horské a bahenní druhy) a fauna (vedle běžné lesní zvěře i vzácné druhy - chřástal, mlok a sporadicky i rys a další). Chalupa je na jižním svahu masivu Velkého Polomu což umožňuje nádherné výhledy na hřebeny Javorníků a vrcholů Malé Fatry. Okolí Filůvky je velmi členité (hory, údolí, lesy, louky, pastviny), což umožňuje ubytovaným relaxační aktivity ve zdravé přírodě odpovídající všem věkovým skupinám i zdravotním stavům v každém ročním období.

Výrazným prvkem okolí je i sverázný región goralského Slezska jak u nás, tak i hned vedle, na Slovensku a v Polsku, který dodneska žije zejména ve folkloru, lidové tvořivosti a architektuře, což lze v mnoho místech  blízkého okolí sledovat, zaznamenávat a obdivovat.  

 

Doprava

Běžná dopravní dostupnost k chalupě je z centra Mostů u Jablunkova (od kostela nebo od nádraží) autobusem nebo autem (4 km) na Šance (místní část Mostů u Jablunkova) a to na křižovatku ke škole, (resp. k hospodě, resp. k tenisovému hřišti), což vše je u této křižovatky. Z této křižovatky je třeba jít, resp. jet kolem hospody po žluté turistické značce (neztratit ji!, sledovat ji!) do lesa a zde asi po 200 m na první odbočce odbočit doleva! (stále po žluté) asi 1,5 km, kde již je v zahradě se živým smrkovým plotem chalupa s čp. 239 Mosty u Jablunkova (dle této adresy se dá najít i v mapách na internetu). Při jízdě autem je třeba v lesním úseku cesty jet opatrně, silnička je úzká, zarostlá, nepřehledná a je třeba očekávat mot. vozidla i v protisměru. V zimě cesta bývá pluhovaná ale přesto doporučuji alespoň mít pro každý případ řetězy.

 

Další

Velkou devizou chalupy je čistá příroda a vzduch, nádherné výhledy na hory, lesy, procházky, houbaření, sběr lesních plodin. V okolí jsou trasy běžkařské, cyklo i pěší tůry. Dále jsou pro koupání k disposici přírodní nádrže, koupaliště, bazény, aquaparky a wellness centra (Mosty, Čadca, Jablunkov, Bystřice, Wisla). Pro lyžařské aktivity upravované běžkařské tratě a  sjezdovky s vlekami a umělým zasněžováním (Mosty, Rača, Severka, Armáda Dolní a Přelač Horní Lomná). Horské chaty (Kamenná chata na Velkém Polomě, Severka, Skalka, Studeničné, Gírová). Nádherné výlety, např. do pralesa Mionší (po Boubínu největší v ČR) v Horní Lomné, do kouzelného prostředí řeky Wisly a Olzy v polských Slezských Beskydech (Ustroň, Wisla, Koňakow, Jawořynka) a na Slovensko, na př. do kysuckého skanzenu na Vychylovce, Vrátné doliny a na Velký Kriváň v Malé Fatře, nebo stylové srubové horské chaty Husárik v Javornících. A přímo v obci, v Mostech u Jabl. můžete navštívit nebo zhlédnout řadu i stylových regionálních restaurací, např. v hotelu Grůň, pozůstatky středověkých pevností, přírodní památky, místa bohaté historie a zábavný areál (se slevou pro u nás ubytované) a v něm: skiareál, horskou bobovou dráhu, lanové centrum, lezecké stěny, bungee trampolíny a další. Rovněž je možno v okolí i blízkém zahraničí navštívit řadu poutních míst a sakrálních lidových vesměs dřevěných staveb.   

 

Akce

Speciální akce vyplývající z regionálního charakteru uvedené v chronologickém sledu jsou následující: Mezinárodní Týden beskydské kultury (goralský folklor) vždy 1. celý týden v srpnu ve Wisle v PL,  Goralský svátek v Jablunkově (ČR) - vždy 1. víkend v srpnu,    Slezské slavnosti v Dolní Lomné (ČR) - vždy 2. vikend v září,  Slavnosti na pomezí, střídavě a postupně Mosty u Jabl. (ČR) a Svrčinovec (SK). Speciální nabídky vyplývající z historického a geologického vývoje regionu hodné zřetele jsou: Milošovské a Klokočovské skalie - zvláštní kulové skální útvary geologicky doposud neobjasněné - světová zvláštnost (SK),   Korňanský ropný prameň - samovolný výron ropy ze země (SK),   nejvýchodnější bod ČR v Bukovci a trojstyk (trojmezí) hranic třech států: ČR-PL-SK v Hrčavě-Jawořynce-Čiernem a další.

Cena za ubytování je stanovena v degresivním průběhu, t.j., že s rostoucím počtem ubytovaných a délkou ubytování se v Kč/os. a noc snižuje ve prospěch ubytovaných. Ceny jsou stanoveny ve 3 alternativách a to buď jen 2 osob v obýváku, nebo až 4 osob v jedné ložnici, nebo až 8 osob ve dvou ložnicích. Poskytujeme řadu slev, při ubytování nad 7 nocí 20 %, při "last minute" 15 %, při opakovaném ubytování 10 % za věrnost a další jsou pravděpodobné. Nesčítají se, uplatňuje se ta nejvýhodnější. Cena přistýlky (v obýváku) bez lůžkovin je 90 Kč a s lůžkovinami 135 Kč/os. a noc. V období Silvestra je k ceně přirážka 50 %. Za případné způsobené škody a za spotřebu el. proudu požadujeme úhradu (dle elektroměru a aktuální sazby). Požadovaná reservace ubytování bude podmíněna zálohou až 2000 Kč. Při zrušení objednávky v období nad 30 dnů od počátku ubytování se vrací o náklady s tím spojené. V období do 30 dnů se vrací jen za předpokladu náhradního obsazení chalupy na komerčním základě. 

 

Zpět na Mosty u Jablunkova

Poslat odkaz mailem
Poslat odkaz e-mailem

 

Sdílet na Facebooku
Sdílet na Facebooku

 

Dát odkaz na Twitter
Dát odkaz na Twitter